LitteratiTabaknee

‘TabakNee – over de tabaksindustrie & haar kompanen’ is een onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland. Deze maand lanceerden zij de eerste podcast in een nieuwe serie ‘Achter het rookgordijn’. Het Plastic Peuken Collectief was te gast. In een bijzondere setting met activistisch longarts en Rookpreventie Jeugd-voorzitter Wanda de Kanter en oprichter van Tabaknee, Bas van Lier, besprak Karl de campagne richting een verbod, de onzin van de sigarettenfilter en de invloed van de tabaksindustrie.

 

‘TabakNee – over de tabaksindustrie & haar kompanen’ is een onderzoeksjournalistieke website over de activiteiten en de machtige lobby van de tabaksindustrie in Nederland. Ze is geboren uit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie aanricht onder de Nederlandse bevolking. De onderzoekers vinden dat overheid en politiek veel te weinig doen om de bevolking te beschermen tegen de tabaksindustrie. De website is een uitgave van Stichting Rookpreventie Jeugd.

 

Steeds vaker zoeken organisaties uit de gezondheidsnetwerken en milieubeweging elkaar op in de strijd tegen de sigarettenfilter. ”Van twee kanten is zo de aanval op het nutteloze, frauduleuze en vervuilende sigarettenfilter ingezet. In de eerste aflevering van de nieuwe podcast-serie ‘Achter het rookgordijn’ van TabakNee, bespreken we dit onderwerp met Karl Beerenfenger en longarts en Rookpreventie Jeugd-voorzitter Wanda de Kanter”, aldus de website van Tabaknee. Het is al langer wetenschappelijk bewezen dat roken met filter geen voordelen biedt ten opzicht van roken zonder filter, en zelfs schadelijker zou kunnen zijn.

 

In de podcast zegt De Kanter: “We zijn natuurlijk eigenlijk met iets krankzinnigs bezig: er gaan 8 miljoen mensen per jaar dood aan roken en we praten over het opruimen van peuken, niet over het opruimen van lijken. Wij [milieu- en gezondheidsbeweging, red.] hebben een doel samen: wij willen een verbod op alle filters, omdat die alleen maar ellende geven.”

 

Karl noemt bemoeienis van tabaksfabrikanten bij het opruimen van peuken en het ‘opvoeden’ van hun klanten “niet alleen greenwashing, maar ook een poging van de industrie om de verantwoordelijkheid voor het zwerfafval bij de roker te leggen.” Een alternatief is roken zonder filter. ”Ik begrijp dat veel rokers dat idee niet prettig vinden. Ik heb ook gerookt en peuken op straat gegooid. Ik ken de verslaving en ik heb ook de ‘betutteling’ ervaren. Als ik nu nog zou roken en een milieuorganisatie zou me komen vertellen dat ik zonder filter moet gaan roken, zou ik waarschijnlijk zeggen dat ze zich met iemand anders moesten gaan bemoeien. Helaas weet ik nu dat we allemaal decennialang in de maling genomen zijn door de tabaksindustrie, met enorme gevolgen voor mens en planeet.”

 

Hij doet dan ook een oproep aan de overheid: “Laten wij in Nederland, nu het momentum er is en wij allemaal weten dat die filter puur een marketingtool is, eens kijken of we toch dat verbod kunnen gaan instellen en laten we daarmee een voorbeeld zijn voor andere landen.”

 

Groot succes!

Op dinsdag 8 februari 2022 werd een motie van Kautar Bouchallikh van GroenLinks aangenomen, waarin zij de regering verzoekt “om beter te monitoren op de omvang en opruimkosten van sigarettenfilters in het zwerfafval en in kaart te brengen hoe een reductiedoelstelling van 70% in 2026 ten opzichte van 2022 behaald kan worden”. Meer hierover in het volgende item.

————————————————————————————————————————————————————–

Denk jij ook dat een verbod op de plastic sigarettenfilter in Nederland een goed idee is? Onderschrijf ons statement, als individu en/of organisatie!

Download 2022 PPC Factsheet sigarettenfilters

————————————————————————————————————————————————————–

Lees en luister via Tabaknee:

https://www.tabaknee.nl/nieuws/item/2506-kabinet-buigt-zich-over-verbod-op-plastic-sigarettenfilter

Beluister de podcast via Soundcloud:

https://soundcloud.com/user-933362749/achter-het-rookgordijn-1