Plastic PeukMeuk 2022

Plastic PeukMeuk goes international!

Dit jaar deden niet alleen in Nederland honderden peukenrapers in tientallen plaatsen mee, maar vond de cleanup tegelijkertijd plaats op diverse plaatsen in 10 (!) andere landen, op bijna alle continenten. Honderdduizenden omstanders, ontzettend veel media en miljoenen sigarettenfilters. Maar ook dat is slechts een fractie van een fractie van een fractie.. Tegen dit probleem valt, net als bij andere zwerfafvalitems, NIET op te ruimen. We willen een internationaal verbod op de plastic sigarettenfilter!

Met de actie werd aandacht gevraagd voor de enorme en enorm onderbelichte vorm van plasticvervuiling en werd de overheid opgeroepen om een verbod op plastic sigarettenfilters te onderzoeken.

Half miljoen sigarettenfilters in een paar uur

Het Plastic Peuken Collectief wil alle vrijwilligers die gesquat, geplandeld, geplogd, geprikt en in welke andere vorm dan ook peuken geraapt hebben ontzettend bedanken.

Morgen liggen ze er weer, de peuken. We hebben ook niet de illusie dat we het enorme peukenprobleem met opruimacties oplossen. Maar we hebben honderdduizenden omstanders en ontzettend veel lokale, regionale en nationale media en beleidsmakers op een positieve manier laten zien waar onze campagne om draait: een schonere leefomgeving, een schoner milieu en een niet op te ruimen plastic probleem dat we bij de bron willen aanpakken: een verbod op de sigarettenfilter.

Het vervolg

1. Het Plastic Peuken Collectief gaat door met de campagne richting overheid. De volgende stap is een onderzoek naar een verbod op de plastic filter. De komende tijd spreken we verschillende Kamerleden van de Commissie Circulaire Economie en andere beleidsmakers. We houden jullie op de hoogte via de website.
2. Nog niet eerder gedaan: we gaan specifiek peuken monitoren! Help je mee? Meer informatie op onze actie-pagina.
3. Plastic PeukMeuk 2023: we kijken nu al uit naar een nóg grotere editie van de landelijke peuken cleanup (kan dat?!). We kunnen niet wachten om te beginnen met plannen, maar eerst:
4. We gaan elkaar zien en proosten op het enorme succes: de save-the-date is verstuurd naar alle lokale organisatoren (corona-permitting, uiteraard!)
Vergeet niet na te genieten en blijf de peuken vooral registreren in Litterati!

Een greep uit de media: