Clean the Butt 2019

Landelijke peuken cleanup enorm succes!

88 plaatsen door het hele land, honderden deelnemers, tienduizenden omstanders, ontzettend veel media en ruim een half miljoen (!) peuken

Ongelooflijk! We zijn nog aan het landen.. Wat een evenement hebben we met elkaar neergezet. Plastic PeukMeuk 2021 is een gigantisch succes geworden! In 81 (!) plaatsen gingen honderden mensen de straten op om peuken te rapen. Met de actie werd aandacht gevraagd voor de enorme en enorm onderbelichte vorm van plasticvervuiling en werd de overheid opgeroepen om een verbod op plastic sigarettenfilters te onderzoeken.

We hebben nog niet eens alle aantallen uit het land binnen, maar we kunnen nu al met trots (en wat ongeloof :)) melden dat we met elkaar hebben geraapt:

 

RUIM EEN HALF MILJOEN PEUKEN!

Het Plastic Peuken Collectief wil alle vrijwilligers die gister gesquat, geplandeld, geplogd, geprikt en in welke andere vorm dan ook peuken geraapt hebben ontzettend bedanken.

Morgen liggen ze er weer, de peuken. We hebben ook niet de illusie dat we het enorme peukenprobleem met opruimacties oplossen. Maar we hebben tienduizenden omstanders en ontzettend veel lokale, regionale en nationale media op een positieve manier laten zien waar onze campagne om draait: een schonere leefomgeving, een schoner milieu en een niet op te ruimen plastic probleem dat we bij de bron willen aanpakken.

Constance Steenkamp van Amsterdam Plastic Smart City, partner van de actie in Amsterdam, vertelde ons gister: ”Bij de gemeente Amsterdam is het op dit moment lastig om aparte aandacht voor het opruimen van peuken te hebben vanwege de hoge kosten die het met zich meebrengt.” Daarmee onderstreepte zij het belang van die bron-aanpak en een realistische doorberekening van opruimkosten aan de industrie nog eens.

Het vervolg

1. Het Plastic Peuken Collectief gaat door met de campagne richting overheid. De volgende stap is een onderzoek naar een verbod op de plastic filter. De komende tijd spreken we verschillende Kamerleden van de Commissie Circulaire Economie en andere beleidsmakers. We houden jullie op de hoogte via de website.
2. Nog niet eerder gedaan: we gaan specifiek peuken monitoren! Help je mee? Meer informatie op onze actie-pagina.
3. Plastic PeukMeuk 2022: we kijken nu al uit naar een nóg grotere editie van de landelijke peuken cleanup (kan dat?!) en.. gaan we het miljoen halen? We kunnen niet wachten om te beginnen met plannen, maar eerst:
4. We gaan elkaar zien en proosten op het enorme succes: de save-the-date is verstuurd naar alle lokale organisatoren (corona-permitting, uiteraard!)
Vergeet niet na te genieten en blijf de peuken vooral registreren in Litterati!

Een greep uit de media:

Registreer je peuken in de Litterati-app en help ons met het verzamelen van data voor de campagne!

Doe mee aan de speciale Plastic PeukMeuk-challenge, die loopt van 10 juni t/m 10 juli 2021. Partner GoClean stelt net als in 2020 weer een uitgebreid rapport op van de actie.

Er zijn 2 mogelijkheden om de peuken vast te leggen in Litterati:

  1. Via de uitdaging, maar hierin mogen alleen peuken vastgelegd worden, geen ander zwerfafval. Als de peuken in de uitdaging geregistreerd worden, dan kan alles in 1 keer door GoClean getagd worden en hoeft er geen label aan de items toegevoegd te worden. De codes om deel te nemen aan de uitdaging zijn: 176584 of PEUK2021. Ga je ander zwerfafval rapen, meld je dan af in de uitdaging.
  2. De 2e manier is gewoon vastleggen in Litterati (dus niet in de uitdaging) – dan moet je een label toevoegen. De labels zijn: cb of butt of cigarettebut of peuk of sigarettenfilter of cigarettefilter, enzovoorts. Je hoeft maar 1 label toe te voegen en GoClean haalt alle benamingen voor peuken uit de app. Peuken die geen label hebben worden niet meegeteld.

LET OP: gebruik je wifi thuis om de foto’s te uploaden en taggen, anders ben je veel data kwijt.